Je zit niet lekker in je vel in je baan, er komen nieuwe collega’s binnen die wel het salaris of de functie krijgen waar jij al langer aan toe was. Door de crisis is groei in salaris opleidingen of functie van veel mensen die bij hun werkgever zijn gebleven bevroren geweest. Een echt grote sprong kan je maken als je van baan wisselt. Echter die waren er een tijd niet, nu wel.
De eerste stap als je om je heen gaat kijken is de moeilijkste. Druk met je werk en thuis kijk je af en toe op vacaturesites. Je ziet honderden korte omschrijvingen van banen voorbijkomen. Vaak zijn het dezelfde, tientallen keren via verschillende arbeidsbemiddelaars herhaald. De echt belangrijke informatie zoals wie is de werkgever, cultuur, succesfactoren: kansen dus staan er niet bij. Je laptop na een uurtje surfen met een zucht dichtgeklapt om de volgende dag maar weer naar je niet zo leuke baan te gaan. Die twintig mails met banen via Linkedin maar genegeerd want dat kost zoveel tijd. Zoekend naar kansen, verdwaald in banenbos.
Waar je kansen liggen kom je niet te weten zonder sollicitatiegesprekken te voeren. Maar pas op: het voeren van heel veel gesprekken bij veel verschillende werkgevers leidt maar tot 1 ding: niets. Behalve dat enorm veel energie en tijd kost zul je minder tijd gaan steken in de voorbereiding. Werkgevers zullen snel merken dat je op de automatische piloot gaat en voorkeur geven voor die wel “enthousiaste zij het iets minder ervaren kandidaat die beter in het team past…” Het grootste probleem is echter dat die gesprekken nooit helemaal parallel lopen. Je hebt een leuk bedrijf gesproken, krijgt een tweede gesprek of zelfs aanbod waar je op moet reageren. Je wilt nog even het gesprek bij dat andere bedrijf afwachten, dus je laat ze even wachten. Resultaat is dan bijna altijd dat je aan het einde van de rit met lege handen staat. Net zoals met de uitnodigingen voor een oud en nieuwfeest, je kunt niet wachten op misschien een uitnodiging voor een nog gaver feest. Je moet op het juiste moment een keuze moeten maken, anders zit je met oudjaar alleen op de bank thuis.